En babyshower är en tillställning för att fira den blivande mamman och det kommande barnet. Detta festliga arrangemang kommer ursprungligen från USA, men har även blivit mycket populärt i Sverige. Här ges fem tips för att arrangera en oförglömlig babyshower!

I Sverige har det blivit populärt att anordna babyshowers för att fira blivande mammor. Oftast är det vänninor och kvinnliga familjemedlemmar som samlas för att överaska och fira mamman. Begreppet babyshower kommer från USA och innebär ursprungligen att den blivande mamman ska överösas eller duschas med presenter. Hos https://www.calligraphen.se/sv/artiklar/baby-shower-2/dekorationer/index.html kan du köpa massor av vackra och prisvärda dekorationer till babyshowern. Här kan du hitta tips på roliga presenter.

Tips 1: Dekorera ordentligt

Dekorationerna är A och O för att skapa rätt stämning på babyshowern. Dekorationerna hamnar i fokus eftersom babyshowern är en fest som vanligtvis arrangeras mitt på dagen i dagsljus.  Ballonger, girlanger och vimplar är populära dekorationer. Även maten och dryck kan med fördel dekoreras med små figurer eller detaljer i en enhetlig färg. Det är vanligt att välja dekorationer i ljusblått eller rosa om barnets kön är känt. På senare år har det även blivit populärt att välja könsneutrala färger på dekorationerna, exempelvis guld, silver och grönt.

Tips 2: Blöjtårta

En blöjtårta är ett omdebatterat, men i princip ett obligatoriskt inslag på en babyshower. Blöjtårtan består av ihoprullade blöjor vackert arrangerade i en tårtliknande formation. Tårtan är vanligtvis pyntad med fina snören och små dekorationsfigurer. Det går att beställa färdiga blöjtårtor, men det är även enkelt att skapa en egen med blöjor och fina dekorationer.

Tips 3: Servera alkoholfri dryck

Det är viktigt att tänka på att babyshowern är till för att fira den blivande mamman. Gravida bör inte dricka alkohol och därför är det önskvärt att endast servera alkoholfria drycker under kalaset. Även om det är en festligt att fira med champagne och drinkar med alkohol i, bör det undvikas. Välj istället alkoholfritt mousserande vin och gör så kallade mocktails.

Tips 4: Lyxig fika

Mat och dryck är en viktig del av en babyshower. Eftersom kalaset oftast arrangeras under dagtid är det vanligt att servera en lyxig fika med snittar, cupcakes, godis, tårta, kaffe och te. Välj gärna bakverk och smaker som den blivande mamman gillar, exempelvis hennes favoritgodis. Maten och drycken bör följa temat och övriga dekorationer.

Tips 5: Presenter och roliga lekar

Presenter är ett mycket viktigt inslag på kalaset eftersom begreppet babyshower implicerar att mamman ska duschas med presenter. Populära presenter till bebisen är bland annat kläder, filtar och leksaker. Uppskattade presenter till mamman kan exempelvis vara en spabehandling eller fina mammakläder. Även lekar är viktiga inslag för att babyshowern ska bli så lyckad som möjligt. Tänk på att en babyshower oftast arrangeras i slutet av graviditeten då mamman kan vara trött och tung. Arrangera därför inte fysiskt ansträngande lekar utan fokusera på mysiga lekar där gemenskapen är i fokus. Populära lekar är Babybingo, Hur kommer bebisen att se ut och Jätteblöjan. Det är även vanligt att bara ha en mysig fika stund där den blivande mamman får en härlig tid att umgås med sina vänner.

Stäng meny