Bänkskivan har tagit upp allt mer plats i köken. Den stora ytan underlättar inte bara arbetsmöjligheterna, utan är också en snygg inredningsdetalj. En bänkskiva måste dock underhållas och det gäller att tänka hur de olika materialen ska behandlas. Här får du tips på de vanligaste och mest efterfrågade materialen i bänkskivor, samt hur du ska ge dem en värdig livslängd.

Idag finns en uppsjö av bänkskivor att välja mellan. De flesta har sin personliga favorit beträffande materialval, och har du väl börjat satsa på en typ av bänkskiva så kan det vara svårt att byta – ur den personliga synvinkeln. Men ingenting är ristat i sten och olika bänkskivor kräver olika skötsel. Oavsett vilket material din bänkskiva är gjord av, så blir en dålig vana i köket snabbt synlig på ytan. Att byta ut den kostar pengar och kan vara ett krångligt kapitel, så du vinner verkligen på att vara försiktig.

rengöra bänkskivaTrämaterial

Trä är ett minst sagt levande material som rör sig och ändras med tiden. Det bör rengöras och oljas in med jämna intervaller., precis som du gör med din altan eller veranda. Tänk på att inte lämna alltför mycket spillt vatten på en träbänkskiva. Det suger åt sig mycket av vätan och kan sedan förstöras genom att den murknar eller får fula fläckar. Se till att alltid torka bänkskivan torr när du varit igång i köket.

Du bör också tänka på att använda underlägg på en träskiva eftersom avtryck från heta kastruller eller för varma plåtar kan göra spår efter sig. Kaffemuggar som avger en rand efter att du ställt ned den, kan också bli en träbänkskivas fiende. Om du har fått avtryck på en träbänkskiva är det helt enkelt bara att slipa den eller byta ut den.

Dropptestet

Ett smart trick när du ska kolla om du oljat in träet ordentligt, är att göra det så kallade dropptestet. Linolja eller en specialolja för trä är att ha i åtanke. Låt sedan en vattendroppe droppa ned på skivan och se om den pärlar sig. Om så är fallet är bänken tillräckligt inoljad.

bänkskiva i marmorMarmor och granit

Marmorskivan är fortfarande en klassiker och blev, tillsammans med trä, den första bänkskivan någonsin att leta sig in i forna tiders kök. Numera finns också granit och annan natursten. Marmor är mycket tåligt och klarar av mycket påfrestningar, men det betyder inte att det är odödligt. Syra som ättika, citron och andra sura medel har en negativ effekt på marmorn. Stenen får fläckar som inte går bort. Olja in marmorn ordentligt regelbundet, och undvik att ställa vassa material på det, eftersom stenen kan bli repig.

Granit har ungefär samma egenskaper som marmor men är ännu mer slittåligt, speciellt om det rör sig om mörk granit. Det är också en anledning till att man lägger den på uppfarter med mera. Dock kan granit bli kantstött, så akta dig för vad du ställer på ytan. Annars måste du byta ut hela skivan, och med tanke på dess tyngd så är förmodligen inte detta något att eftersträva.

Betongskivor

En rätt behandlad betongskiva kan både göra sig ursnygg i köket och vara en oumbärlig hjälpreda. Dock måste den vaxas minst en gång per år och helst inte utsättas för sura livsmedel. Den är mycket tung, men kan utgöra en väldigt tuff inredningspryl i köket eftersom man själv kan designa den med ingjutna föremål eller leka med former.

 

 

Stäng meny