Snart är det dags! Vinterdäcken ska på och det är inte långt kvar tills snön börjar falla runt omkring oss. Men med vinterdäcken kommer också frågestunderna om vilka däck som är säkrast om det finns barn i familjen. Ingen vill väl äventyra sin familjs trygghet?

Var ute i god tid för att besluta dig om vilken typ av däck du är ute efter. När vintern väl är på intåg är det bråttom. Däckmönster, med dubbar eller utan? Detta är bara några frågor att ställa sig.

vinterdäckFriktionsdäck eller dubbdäck

 När du ska köpa vinterdäck är det troligt att du har svårt för att välja mellan friktionsdäck och dubbdäck. Friktionsdäck är vinterdäck utan dubbar och räknas också som mer miljövänliga. Dock får dubbar ett bättre grepp om vägbanan när det är isigt även om det inte rör sig om en avsevärt stor skillnad. Mycket har att göra med vilka väderförhållanden du bor i, hur väglaget generellt ser ut och så vidare. Det är också så att vissa funktioner premieras vid friktionsdäck respektive dubbdäck. Här ser du några skillnader.

  • Friktionsdäck har en lägre ljudnivå
  • De motverkar andelen partiklar som virvlar upp i luften vid körning
  • Vid stadskörning kan det vara olagligt med dubbdäck och då krävs friktionsdäck
  • Är det mycket snö och is lämpar sig dubbdäcken bättre och det är att tänka på om din bil saknar antisladdsystem

Vad välja som barnfamilj?

Med ovanstående info kan du ha kommit en bit på tankebanan, men samtidigt kan det fortfarande finnas frågetecken att räta ut om du har barn. Vad är säkrast?

Kärnfrågan du bör ställa dig utöver ovanstående fakta är hur mycket du själv använder bilen. Åker er familj kommunalt mestadels? Kan ni gå till skola och jobb, alternativt cykla? Ju mindre ni använder bilen desto mindre behöver ni bekymra er om däcken även om de är viktiga för alla typer av körsträckor.

Man skulle dock kunna dra alla däck över en kam och säga att dubbdäck faktiskt är det säkraste alternativet, även om utvecklingen går framåt på dubbfria vinterdäck så det knakar. Å andra sidan är många överens om att däck utan dubbar ger bäst köregenskaper. Upp till dig att välja!

 

 

 

Stäng meny