När solen tittar in genom fönstret och våren nalkas kan det vara lätt att känna ett behov av att ge hemmet ett lyft. Du behöver emellertid inte ta fram målarfärgen och ringa hantverkare för att ge ditt hem en uppfräschning. Det kan faktiskt räcka med nya textiler.

När man inreder är det bra att tänka i blickfång. Vad är det som först fångar blicken när du går in i ett rum? Ofta är det gardinerna och utrymmet runt fönstret, därför kan det vara en god idé att byta ut just dessa. Låt vinterns mer murriga textilier bytas ut mot skira och glada vårgardiner. Du hittar gardiner i olika mönster i stort utbud hos Nordisk textil.

Renovering är inte nödvändig

Coronapandemin gav ju upphov till en stor renoveringsboom i hushållen. Det är emellertid inte alla som har möjlighet att göra en helrenovering. Kanske är plånboken lite väl mager, eller så bor man i en hyresrätt där man inte får ändra om hur man vill. Många vill idag också tänka hållbart och inte byta ut sådant som är helt och fungerar. Då är det en billig och hållbar lösning att istället byta ut textilierna i hemmet. Gardiner är en inredningsdetalj som ofta tar ett ganska stort utrymme i ett rum. Byter du ut dessa kan det därför kännas som om hela rummet har fått en ansiktslyftning. Om du vill kan du också satsa på någon ny detalj i hemmet, till exempel en ny stol. Varför inte välja en av ett hållbart material som är snällt mot miljön?

Detaljer att byta ut för att förändra hemma

• Gardiner
• Dukar
• Prydnadskuddar
• Filtar
• Växter

Tänk på detta när du väljer gardiner

Att välja nya gardiner kan vara ganska svårt. Här får du därför några tips på hur du ska tänka. Har du ett rum med många spännande inredningsdetaljer och en tapet som tar mycket fokus? Då gör du klokast i att satsa på en gardin i en lugnare ton. Välj gärna en enfärgad utan för mycket mönster. Har du istället vita väggar i ett rum? Då kan du vara frikostig med både färg och mönster. Det kan också vara snyggt att satsa på en gardin i en beige nyans eftersom den ger rummet ett lugnt intryck. Kom bara ihåg att det alltid är ditt tycke och smak som avgör. Visst kan du förhålla dig till generella inredningsregler, men tycker du att det är vackert med en storblommig gardin till din mönstrade tapet så ska du naturligtvis satsa på det.

Det kan också vara fint att lyfta hemmet med andra textiler, till exempel prydnadskuddar och filtar. Många tror att det är bra och ser genomtänkt ut att matcha gardiner och kuddar genom att låta dem vara i samma mönster. Det blir dock sällan så lyckat. Satsa hellre på detaljer som går ton i ton med din övriga inredning. Här kan du få fler tips om hur du fräschar upp där hemma utan att renovera. Oftast behövs det faktiskt inte så mycket för att hemmet ska kännas helt nytt.

Stäng meny