Om en förälder tänker försöka lära sina barn att simma finns det några viktiga saker att tänka på. Inte minst att hålla barnen under uppsikt och börja på grunt vatten.

Att lära sig simma är en process som tar tid. För att undvika tråkiga incidenter där barnet hamnar under vattnet och är nära att drunkna är det lämpligt att låta barnet börja simträna på grunt vatten där barnet bottnar. Barnet behöver kunna bada och simma överallt, inte endast bada i pool där vågorna är obefintliga, vattnet perfekt uppvärmt och det inte smakar salt. Att bada i havet med vågor och strömmar är svårare och mer riskabelt. Men att först öva i pool kan vara en god början.

”Ett simtag som är i det närmaste fulländat och där barnet lär sig rätt teknik vad gäller att sparka med benen och ta ordentliga simtag med armarna.”

Ett annat tips är att träna med en riktig simlärare. En riktig simlärare är expert på att simma och kan lära barnet i detalj hur det går till när ett simtag tas. Ett simtag som är i det närmaste fulländat och där barnet lär sig rätt teknik vad gäller att sparka med benen och ta ordentliga simtag med armarna. Det gäller att efterlikna och härma en grodas rörelse. Barnen kan med fördel testa på olika typer av metoder för simning utöver bröstsim. Även hundsim och ryggsim är metoder för att simma.

Kul i simbassängen

En kul grej för barnen är att ta olika simmärken som blir som en kul belöning ju bättre barnet blir på att simma. Det första simmärke som många barn tar är Baddaren och för att ta Baddaren behöver barnet inte kunna särskilt mycket. Andra tidiga märken är Fisken och Grodan, som finns i guldvariant och silvervariant. En annan kul grej i simbassängen är vattenlek och att åka ruschbanor vilket gör att vanan vid vatten ökar.

Stäng meny