Efter att ha tagit studenten pluggar många vidare på högskola men det är inte ens idag en nödvändighet för att få ett jobb. Det finns tid att ta en paus mellan studierna och högskolestudier för den som vill det och det finns kortare men bra utbildningar som leder till jobb. En sådan utbildning är truckförarutbildning som erbjuds på många ställen i Sverige.

Den som har ett truckkort är attraktiv på dagens arbetsmarknad. Då fler och fler kunder beställer varor på nätet krävs det mer av logistikbranschen som måste ha effektiva och leveranssnabba lager. En truckförarutbildning kan därför bli en väg till ett framtidsarbete inom e-handel.

Flera olika sorters truckkort

Det finns ca 18 olika sorters truckar som är indelade i fyra huvudkategorier:

  • A-truckar, som lyfter på låg höjd
  • B-truckar med högre lyfthöjd, ofta s.k. skjutstativs- eller motviktstruckar
  • C-truckar som kan lyfta containrar och timmer
  • D-truckar för flak och andra stora dragarbeten på terminaler

Olika truckar kräver olika behörigheter men ett A- och B-truckkort räcker långt för att få jobb inom industri eller lager.

Utbildning för truckkort

Utbildningar för truckkort innehåller olika viktiga moment för att köra truck. En truckförare behöver kunna hantera trucken rent praktiskt men också känna till vilka gränser för belastning som gäller för en viss typ av truck. Trafikregler, riskhantering samt säkerhetskontroll av trucken är minst lika viktigt och ingår också i en truckutbildning. Ibland hanteras farligt gods, d.v.s. sådant som kan vara giftigt, brandfarligt eller explosivt och för hantering av denna typ av varor krävs också speciell utbildning.

Kostnad och längd på utbildning

Det är enkelt att komma igång och köra truck. En truckutbildning för A- och B-behörighet brukar oftast inte vara längre än några dagar och kosta runt 3000 kr. Då ingår både praktiska och teoretiska moment. En truckförare behöver ha fyllt 18 år men även en 16-åring kan ibland få dispens för truckutbildning och körning.

Investeringen i ett truckkort går snabbt att tjäna igen. För den som vill tjäna lite extra är det värt att titta på arbeten i grannlandet Norge där lönerna är högre och det därför går fortare att få ihop en grundplåt till bostad, bil eller kanske en buffert inför kommande högskolestudier.

Stäng meny