Skönhet är subjektivt. Upplevelsen av skönhet går dock att köpa i form av olika uppiggande och stimulerande hudbehandlingar.

Hur står det till med sömn, solvanor och andra faktorer som kan påverka hudens utseende? Det går inte att stoppa tidens gång, men hudspecialister som Lifetime Clinic kan hjälpa till att mildra spåren av ett hektiskt vardagsliv. Det var tidigare lite hemlighetsmakeri kring att gå till hudkliniker och skönhetssalonger för att till exempel få utseendeförbättrande injektioner. Numera är det avdramatiserat att vilja göra lite justeringar så länge resultatet ser naturligt ut. Det ordnas exempelvis fillers home parties, det vill säga hembesök där en behandlare injicerar hela tjejgänget med fillers.

Botox, fillers – vad är vad?

Det finns många olika hudvårdande och förbättrande behandlingar att välja mellan. Kollagen, elastin och hyaluronsyra är hudens egna ämnen som håller den mjuk och smidig. Med åldern minskar dessa ämnen och huden tappar elasticitet.

Om man bestämmer sig för ansiktsbehandling är det viktigt är att välja en behandlare som är utbildad och auktoriserad för att arbeta med injektioner. Auktorisationen är ett mått på kvalitet och professionalitet liksom i andra branscher. Det skiljer sig mellan att injicera botox eller fillers. Det finns formella krav på den som ska arbeta med botox, däremot får egentligen ”vem som helst” ge fillers i till exempel läppar. Då är det givetvis viktigt att kunden väljer klinik eller salong noggrant. Botox är ett läkemedel som påverkar musklerna i det område som behandlas. Det är därför djupa rynkor mildras då småmuskler och nerver som skapar rynkan slappnar av. Effekten håller i ett antal månader. Fillers används också för att behandla rynkor genom att fylla ut dem. Det är även vanligt att det används för att skapa fylligare läppar. Sedan finns skinboosters som syftar till att stärka huden genom att injicera en tunn gelé bestående av hyaluronsyra och vatten. Behandlingarna brukar utföras i serier för att effekten ska komma gradvis.

Inte bara injektioner

De som ogillar klassiska nålar kan istället prova ansiktsbehandlingar som ger huden ett lyft. Den kan må gott av en djupgående kemisk peeling som stimulerar huden till nybildning då gamla trötta celler skalas bort och nya bildas. Laser och IPL är andra metoder som används, bland annat för att ta bort rynkor och snygga till ytliga blodkärl. Micro needling kan vissa kliniker erbjuda. Då behandlas rynkor, slapp hud och förstorade porer på ett sätt som påminner om laser. Det behövs 5-6 behandlingar för maximalt resultat.

Många salonger och kliniker har hudvårdsprodukter till salu. En hudterapeut kan ge tips och råd om vilka produkter som är lämpligast. Produkterna sägs stärka upp resultatet efter den hudvårdsbehandling som kunden har fått. Det är vanligt att de innehåller AHA-syra som länge varit en ingrediens i ansiktscrème för mogen eller fet hud eftersom den har en peelande effekt. Läs mer om det här.

Det finns alltså ett stort utbud att ta ställning till för den som vill ta hand om sin hud lite extra eller bara vill känna sig snyggare. Det kan dock vara en god idé att ändå göra behandlingen på en bra klinik för att undvika missöden som detta som BBC berättade om i vintras. Behandling på klinik är i allmänhet mycket mindre riskfyllt och där ska det också finnas personal som är mån om kunden.

Stäng meny