Ett barn behöver ha en tillräckligt stark muskulatur för att kunna gå. Om du vill motivera ditt barn att lära sig gå finns det flera bra knep att testa. Det viktiga är att låta barnet ta det i sin egen takt.

Barn lär sig ofta att gå utan stöd när de är omkring 9–15 månader gamla. Även om barnet lär sig gå senare kring 18 månader anses det fortfarande vara normalt. Att lära sig gå en riktigt stor utmaning för ett barn. Det finns flera olika sätt som du kan stötta ditt barn när hen ska lära sig att gå. Att prova en lära gå stol är ett alternativ. Det finns flera olika modeller av lära gå stolar och det viktiga när du ska köpa en sådan är att den passar till barnets längd. En lära gå stol där det är möjligt att justera höjden är därför att föredra.

Barnet ska trivas i lära gå stolen

Fördelarna med en lära gå stol är att den kan bidra till att barnet utvecklar motoriken, hittar balansen och bygger upp muskulaturen. En lära gå stol kan du börja använda när ditt barn klarar av att sitta själv helt utan stöd. När detta sker för ett barn varierar. Om barnet inte vill sitta i stolen är det bra att ta upp hen för att inte skapa negativa associationer till lära gå stolen. Det ska vara roligt för barnet att befinna sig i lära gå stolen. Tänk på att aldrig lämna ett barn utan uppsikt när hen sitter i lära gå stolen.

Barn behöver träna mycket innan de kan gå

Barnets muskulatur måste vara tillräckligt stark för att ett barn ska klara av att gå. I början behöver ett barn som ska lära sig att gå stöd med båda händerna. Till slut kommer barnet att kunna släppa taget och stappla korta och snabba steg. I början håller barnet ut armarna för att kunna hålla balansen. För att motivera barnet att försöka ta några steg kan du försöka använda intressanta leksaker som fascinerar barnet. Att gå till en förälder är en annan sak som kan få barnet att gå mer. Det är en fördel om du som förälder uppmuntrar ditt barn och är med när hen försöker att lära sig gå. Tänk på att det krävs en hel del träning för att ett barn ska kunna lära sig att gå och det är ingen stress med att få barnet att gå snabbt. Låt istället hen utvecklas i sin egen takt med hjälp av dig.

Tips för att hjälpa ett barn att lära sig gå:

  • Testa en lära gå stol.
  • Intressera barnet med roliga leksaker.
  • Gå med barnet medan du håller i händerna.

Barnsäkra hemmet när barnet kryper och går

När barnet börjar att gå och röra sig mer fritt är det väldigt viktigt att hemmet är barnsäkert. Gå igenom alla hemmets rum och barnsäkra. Du minskar risken att barnet ska skada sig när hen klättrar eller försöker ta sig upp på saker genom att barnsäkra.

Stäng meny