Som förälder är det inte alltid lätt att hålla koll på våra barn, och än svårare är det att veta vad de gör på internet. De använder internetslang, appar och webbplatser som inte vi känner till, vilket kan skapa förvirring. Men är det egentligen något att vara orolig över?
Varje dag släpps det nya spel, appar och så kallade memes. Som förälder är det inte det enklaste att veta vad som är säkert och att hänga med i alla termer hit och dit. Bör man som förälder utgå från att nätet är säkert, eller är det en plats som barn inte bör få tillgång till? Ja, internet är definitivt en fråga som berör många familjer, men samtidigt som det finns en hel del oro är internet i de allra flesta fall något roligt och positivt. Kanske är det snarare så att vi vuxna känner oss vilsna och rädda när vi inte själva hänger med i utvecklingen?
De vilsna föräldrarna
Hur ont det än gör att erkänna det är det faktiskt så att vi föräldrar i många fall faktiskt inte är så insatta i webben som vi kanske vill tro. Barnen har fötts in i en värld där internet och allt därtill är en självklarhet och utvecklas därför otroligt snabbt. Faktum är att även kungafamiljen uppmärksammat detta fenomen, skillnaden i kunskap och erfarenheten av internet. I Aftonbladet kan man läsa om att prinsparet, alltså prins Carl Philip och prinsessan Sofia, släpper en bok om internet för just föräldrar. Tanken är att boken ska funka som en handbok för föräldrarna i hur man kan prata om internet med sina barn. Det kan kännas läskigt att låta sitt barn utforska den digitala världen, och då gäller det helt enkelt att som förälder veta hur man pratar om det. Som om det inte lät bra nog så är det faktiskt så att alla hushåll som har barn födda -09 får boken hemskickad till sig. Bättre än så kan det knappast bli!
Memes och internetslang
Känner du igen ordet ”meme”? Det engelska ordet används allt mer frekvent och är egentligen ganska svårt att översätta direkt till svenska. Kort och gott handlar memes om flugor och trender som sprids på nätet, ofta med humoristiska toner. Det kan vara allt från skämt till danser och bilder. Ofta försvinner memes lika fort som de dyker upp, och att som förälder hänga med i svängarna kan vara klurigt. En plattform där memes dominerar på är en applikation till telefonen som heter TikTok. Där spelar användarna in korta filmsekvenser som andra personer sedan kan svara på, perfekt för att skapa underhållning helt enkelt. Kanske vet redan med dig att dina barn använder TikTok, men att du vill veta mer om det? Läs den här guiden i Expressen där de går igenom mer om appen och som förhoppningsvis får dig lugnare och mer förstående kring varför ditt barn går runt och mimar till olika låtar. Om prinsparet tar upp TikTok i sin bok vet vi inte, men då är det tur att det går att läsa om det i Expressen.