Äntligen. Solens strålar börjar värma och en efter en börjar blommorna titta upp. På med gympadojorna och vindjackan – våren är här!

Få saker är så härliga som när koltrasten börjar kvittra och den sista snön smält. Vårtecknen blir allt fler och snart slipper vi de mörka vinterdagarna fyllda av snö och slask. Som med allt finns det dock både för- och nackdelar, och vårtecken är inget undantag. Det går att romantisera de sköna vårtecknen som värmen och blommorna, men med det goda kommer även det onda – vi pratar om pollen, hundbajs och gräsbränder.

Blandade känslor

vitsipporFör det mesta är vårtecken något positivt som får en att känna att värmen äntligen är på väg. Vad folk kännetecknar som vårtecken skiljer sig dock åt från person till person, men de klassiska vårtecknen är just att det börjar blomma och gro ute i naturen. Kanske är du en av de som förknippar Trädgårdsmässan med vår? Eller är du kanske en av de som haft oturen att trampa i hundspillning? Det som göms i snö kommer upp i tö säger man, och det om något stämmer väl in på detta otrevliga vårtecken. Om du bor i Småland har du dock högre risk att råka trampa i hundbajs då det visat sig att smålänningarna är sämst i Sverige på att plocka upp efter sin hund.

Även om värmen som våren för med sig i det mesta är alldeles underbar finns det som sagt risker och problem med det. Utan nederbörd blir det torrt i marken och det kan uppstå gräsbränder, och det i sig skulle kunna ses som ett vårtecken – om än ett otrevligt sådant.

Stäng meny