I samband med att både samhälle och teknik utvecklas presenteras nya smarta lösningar för föräldrar. Det handlar om apparater som genererar en trygghet när barnen inte befinner sig hemma hos mamma och pappa. Gps-klockor har blivit en populär investering i många barnfamiljer den senaste tiden.

Vad är då en gps-klocka och hur fungerar den i praktiken på barn? Handlar det om att kontrollera barnen eller kan klockan generera i frihet för barnen? I den här artikeln ges svar på gps-klockans säkerhetsfunktioner samt hur den genererar en trygghet för föräldrar och barn.

Funktioner i en Gps-klocka

Generellt sett finns det några grundläggande funktioner i de flesta gps-klockor för barn. På gpsförbarn.se finns mer detaljerade köptips gällande olika varianter. En gps-tracker är en självklar funktion som ser till att hålla koll på var barnet befinner sig när föräldern själv inte är i närheten. Det finns oftast även en så kallad ”stör ej”-funktion för att gps-klockan inte ska störa i klassrummet eller på förskolan. Föräldrar kan även upprätta en säkerhetszon. Det innebär att ett område bestäms där barnet har tillåtelse att vistas. Skulle barnet avvika från säkerhetszonen går ett larm till förälderns mobil.

För det är just själva kopplingen mellan förälderns mobil och barnets gps-klocka som gör gps-klockan unik. Som förälder är alltid telefonen nära tillhands och den synkade funktionen med barnets gps-klocka gör att information upprättas i realtid.

Det går även bra att ringa som på en vanlig telefon från gps-klockan. Dock endast de telefonnummer som finns förprogrammerade. Det finns även en SOS-knapp. Röstmeddelanden går att skicka mellan föräldern och barnet. Kommunikationen mellan barn och förälder kan med andra ord ske snabbt.

Mer frihet än kontroll

Att kalla en gps-klocka för barn en slags kontrollapparat är inte helt korrekt. Det är så klart ett sätt att skydda barnet genom att veta var det befinner sig. Men att det går ut på att kontrollera barnets rutiner och så vidare är inte riktigt tanken bakom gps-klockan. Precis som en förälder uttryckte sig i en intervju kring ämnet så ger gps-klockan barnet frihet till att röra sig utan att ha föräldrarna hack i häl.

Barnens gps-klockor är dessutom en snygg attiralj som inte skiljer sig märkbart från vanliga gps-klockor för vuxna, så kallade smarta klockor.

Stäng meny