Vilka är de vanligaste besvären och sjukdomarna hos små barn? Bland annat förkylning, magsjuka, förstoppning, hosta och infektioner.

När du får barn får du plötsligt ett ansvar du aldrig tidigare haft. Från att sköta sig själv blir livet lite mer på allvar, i alla fall någon annans liv – som du tar hand om. Då kan det vara skönt att ha en trygg och trevlig vårdcentral att vända sig till med frågor, liksom en barnavårdscentral som känns personlig – till exempel denna https://www.dinklinik.se/mottagning/Din-BVC-i-Göteborg.

Vårdguiden 1177 går det att läsa om de mest frekventa besvären och sjukdomarna hos barn. Det är allt från blöjutslag och diarré, till feber, förkylning, förstoppning, hosta och krupp. Bra att veta är hur infektioner och annan smitta sprids, hos både barn och vuxna:

  • Via direkt och nära kontakt, oftast via händerna eller via kramar och pussar.
  • Via droppar i luften när någon hostar eller nyser.
  • När droppar eller smitta finns på föremål som man tar i.
  • Via luften, även på avstånd
  • Genom mat som är smittad.

Glöm alltså inte att låta barnet tvätta händerna ofta, både innan maten och efter ett toalettbesök.

Magsjuka hos riktigt små barn

En vanlig orsak till magsjuka med kräkning och diarré som följd är bland annat något som kallas för rotavirus. I en informationsartikel på Folkhälsomyndigheten går det att läsa om hur rotavirus förekommer globalt och kan ge uppkomst till allvarliga sjukdomar med diarré som följd. Barn drabbas främst och det sker till och med utbrott på spädbarnsavdelningar på sjukhus då och då.

Vaccin mot rotavirus till spädbarn

Men nu finns det vaccin mot detta, som dessutom visat sig vara väldigt effektivt med att motverka att små barn insjuknar. I en artikel i Dagens Nyheter går det att läsa om hur vaccinet mot magsjukan avlastar flera barnkliniker i Sverige. I och med att vaccinet har erbjudits i flera län blir allt färre små barn inlagda på sjukhus för just magsjuka. Nu kommer vaccinet dessutom att införas för spädbarn runtom i hela Sverige. Från och med september 2019. Vaccinet består av en vätska som bebisen får genom munnen, och kommer i flera doser med några veckors mellanrum.

Stäng meny